Her evde bulunan çöp kovaları zaman içerisinde etrafa rahatsız edici kokular yayar. Bu nedenle yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Çöp poşetleri kullanımı ile çöpler kovayla temasta olmasalar hatta kapaklı olsalar bile yayılan kötü kokulara engel olmazlar. Çöp kovası içinde su birikmemesi adına etkili çözümleri bu içerikte ele alacağız.
Kapaklı çöp kovaları kullanımında kapak kapandığı zaman çöp kutusu havasız kaldığı için hava sirkülasyonu kesilir ve çöpün kötü kokusu içeride kalınca daha rahatsız edici bir kokuya dönüşür. Bakımı yapılmamış çöp kovaları kötü koku yaymaları ile birlikte sineklenmeye de sebep olabilirler. Sineklenme probleminin içerisine çöp kovası içinde biriken suları da dahil etmek mümkündür. Peki çöp kovalarında oluşan su birikintileri nasıl önlenir? Çöp kovaları nasıl temizlenir? Çöp kovalarını temizlemede püf noktalar nelerdir? İçeriğimizin devamında bunların cevabını göreceksiniz.
Çöp kovasını açık alanda muhafaza etmek, evsel atıkları ayırmak, çöpleri sulu hâlde bırakmamak, çöp poşeti kullanmak ve çöpleri sıklıkla değiştirmek akla ilk gelen yöntemlerdir.
Çöp kovasına poşet takarken poşetin delik olup olmadığına dikkat edilmelidir. Çift poşet kullanımı da bu noktada bir çözüm olabilir. Bunların hiçbiri etkili olmuyorsa çöp kovası içine pamuklu bezler koyulabilir. Pamuklu bez dışında çöp kovası içine talaş ya da gazete kağıdı koyularak su birikintileri engellenebilir. Kovanın içine sıvı çeken herhangi bir şey ya da akvaryum süngeri benzer sünger çeşitleri konulabilir.
Çöp kovası kullanılan her yerde kolayca alışkanlık hâline getirilecek birkaç pratik yöntem ve uygulanabilecek önemli püf noktalarıyla kötü koku yayılmış ortamlardaki kötü kokuyu bir çırpıda yok etmek mümkündür. Şimdi çöp kovaları içindeki kötü kokuların nelerle yok edileceğine bakalım.
Boraks: Çöp kovası içindeki kötü kokuların engellenmesi adına etkili olabilecek yöntemlerden birisi yarım su bardağı boraksı, yarım su bardağı su ile seyreltip çöp kovasının tüm yüzeyine sürmektir. 20 dakika beklettikten sonra bir bez ya da fırça yardımı ile temizlenir.
Çamaşır suyu: Çöp kovası içine bir miktar çamaşır suyu ile biraz su eklenir. Temizlik süngeri ya da bez ile çöp kovasının her yeri silinir. Eğer çöp kovası uzun süredir kirliyse kovanın içerisine bir miktar çamaşır suyu ile bir miktar su dökülür ve 10 dakika bekletilir.
Karbonat: Çöp kovası içine 2 yemek kaşığı karbonat dökülür ve bir gün bekletilir. Karbonat kötü kokuları dağıtır. Çöp kovasında bekletilen karbonat ıslak ve temiz bir sünger ile yüzeye yayılarak silinir.
Beyaz Sirke: Çöp kovası içine bir miktar beyaz sirke koymak da kötü kokuları engelleyebilir. Bir su bardağı beyaz sirke ve biraz sıcak su karıştırılıp kova içinde yarım saat bekletilir. Sünger ya da fırça yardımıyla kovanın tüm yüzeyi temizlenir ve sonra durulanır.
Nem Emici Mendil: Çöp kutusu içine yerleştirilen nem emici mendillerle uzun süre koku oluşumu engellenebilir. Ancak çöp poşeti uzun süre değiştirilmezse daha kötü koku yaratabilir.
Kedi Kumu: Kötü kokularla mücadelede kedi kumu da oldukça etkilidir. Kedi kumu, nem ve kokunun odaya yayılmasına engel olur. Yapılması gereken şey, kedi kumunu çöp kovasının dibine dökmektir. Kumu haftada bir değişerek kötü koku yayılmasına engel olunabilir.
Kurutma Makinesi Kağıdı: Çamaşır kurutma makinelerinde kullanılan kurutma kağıtları da kötü kokular ile mücadelede etkilidir. Kurutma makinesi kağıdı çöp kovası dibine serilir. Kokular önlenmiş olur.