Çöp kovası; yalın tanımıyla çöp sepeti ile eşleşmektedir. Genelde çöp ve çöp kovaları denilince akla sadece evsel atıklar için kullanılan bir eşya olarak akla geliyor. Oysaki çöp kovalarının da birden fazla çeşidi bulunuyor. Bu çeşitlilik ise kulanım amaçlarına göre tasarlanarak alıcılarına sunuluyor. Evlerde, ofislerde, banyolarda, giyim ve geri dönüşüm atıklarında kullanılan kutulara, eşyalara genel itibariyle çöp kovası adı veriliyor. Kullanım alanlarına göre malzeme, özellik ve aynı zamanda boyutları da farklılık gösteriyor. Bugün sizler için çöp kovaları hakkında merak edilen ve aynı zamanda bilinmesi gereken tüm detayları kaleme aldık.
Çöp kovaları çeşitleri nelerdir? Çöp kovası seçiminde ne gibi detaylara dikkat etmek gerekiyor? Çöp kovalarının temizliği nasıl yapılmalıdır ve nelere dikkat edilmelidir gibi sıklıkla araştırılıp yanıtı aranan soruların hepsini yanıtladık. İşte, tüm detaylara içeriğimizin devamından ulaşabilirsiniz…
Her ihtiyaca cevap veren çok kovası seçenekleri bulunuyor. Çöp kovalarının tümü kullanılacağı alana ve ihtiyaca göre üretiliyor. Kısaca bazı çöp kovası seçeneklerinden bahsetmek gerekirse de şu şekilde sıralamak mümkündür;
Tüm bu çöp kovası seçenekleri ihtiyaca göre seçilmelidir. Uzun soluklu kulanım için en el verişli modelleri seçerken nelere dikkat edilmelidir? İşte, detaylar…
Çöp kovası seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Kullanım amacına bağlı olarak tercih edilen çöp kovalarının farklı özellikleri bulunuyor. Bu nedenle çöp kovalarını satın alırken bu detayı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Çöp kovalarını seçerken dikkat etmeniz gereken diğer hususları ise şu şekilde sıralamak mümkündür;
Belirtilen detayları göz önüne alarak çöp kovası seçimi yapabilir ve satın alabilirsiniz. Bunlara dikkat etmeniz çöp kovanızın daha dayanıklı, şık ve aynı zamanda uzun ömürlü olmasını da desteleyecektir.
Son olarak gelelim en sık araştırılan konulardan birine… Çöp kovası nasıl temizlenir sorusu sıklıkla araştırılıyor. Atıkların az ya da uzun süreli olarak bekletildiği çöp kovalarının kokması, yüzeyinde torlular oluşması kaçınılmazdır. Elbette bunu engellemenin ve temizlemenin de kolay yolları bulunuyor. Çöp kovalarını temizlemek için hem kimyasal hem doğal ürünler bulunuyor. Sıklıkla tercihe dilen temizleme yöntemleri ve detayları ise şu şekildedir;
Boraks ile temizleme; Boraks özellikle mutfak çöp kovaları için sıklıkla tercih edilen bir ürün olarak dikkat çekiyor. Hem rahat hem de tertemiz sonuçlar yarattığı için kullanıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Yarım bardak boraksı yine yarım bardak su ile karıştırın. Ardından boş çöp kovanızın içerisine dökerek minimum 20 dakika kadar bekletin. Sonra sıvıyı dökerek yumuşak dokulu bir süngerle ovaladıktan sonra iyice durulayın. Bu yöntemle çöp kovalarınızın eskisi kadar parlak ve kokusuz hale geldiğini görebilirsiniz.
Çamaşır suyu ile temizleme; Çamaşır suyu da yine temizlik işlemlerinde kadınların en çok tercih ettiği ürünlerin başında yer alıyor. Çöp kovalarınızı da çamaşır suyuyla tertemiz ve kokusuz hale getirebilirsiniz. Bir miktar kıvamlı çamaşır suyunu boş kovanın içerisine dökerek hafif su ve sünger yardımıyla biraz ovalayıp bekletin. Kirler ve kokular çamaşır suyunun etkisiyle iyice çözülünceye kadar beklettikten sonra bol sıcak suyla durulayın. Böylece çöp kovalarınız eskisinden daha parlak ve temiz hale gelecektir.
Korbonat ile temizleme; Eğer zamanınız varsa karbonatla çöp kovası temizleme işlemi de çok işinize yarayabilir. Karbonatın çözücü özelliği ve parlatma özelliği bulunduğu için temizliklerde sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle çelik yüzeylerde gayet etkili olduğunu söylemek yanlış olamayacaktır. Çöp kovanızın dibine yaklaşık iki yemek kaşığı kadar karbonat dökerek bir gün boyunca bu şekilde bekletin. Ertesi gün süngerle iyice ovaladıktan sonra durulayın. Böylece çöp kovanız tertemiz olacaktır.
Beyaz sirke ile temizleme; Son olarak doğal yöntemler ile çöp kovası temizlemek isteyenlere önerimiz beyaz sirke olacaktır. Beyaz sirkeyi çöp kovanızın en dibine bir miktar sıcak suyla beraber dökün. Ardından bu şekilde yaklaşık olarak yarım saat kadar bekletin. Yarım saat beklettikten sonra kirlenmiş suyu dökerek kovanızı ovalayın. Son aşamada ise bol suyla durulayıp çöp kovanızı yeniden kullanmaya hemen başlayın.
Tüm bu yöntemler her türlü çöp kovası temizliği için rahatlıkla uygulanabilir. Ancak kovalarınızın çok fazla kokmaması ve kalıcı kirler oluşturmaması için çöpleri sık sık dökmeyi de ihmal etmemek faydalı olacaktır. Aksi halde hiçbir temizlik işlemi kötü kokunun geçmesine yardımcı olmayacaktır. Çöp kovalarınızda poşet kullanmanız da hem temizlik hem de çöp atma şekli noktasında size yardımcı olabilir.